Handige boeken
Hieronder hebben we allerlei titels verzameld met informatie over hoogbegaafdheid, maar ook leuke boeken om te lezen met de kinderen.
We vullen deze regelmatig aan en is dus nog niet compleet. Heb je zelf nog een boekentip die echt niet mag ontbreken? Laat het ons weten en we voegen hem toe!
Volwassenen informatief
Tessa Kieboom, “Hoogbegaafd (als je kind (g)een Einstein is.” ISBN 9789401406901
Hoogbegaafdheid is géén luxeprobleem! Vaak zijn deze kinderen juist erg kwetsbaar en hebben ze een grote nood aan begrip en een aangepaste begeleiding, zowel op school als thuis. Dit basisboek geeft een antwoord op veelgestelde vragen als: wat is hoogbegaafdheid precies? Hoe wordt de diagnose gesteld? Wat zijn de gevolgen van hoogbegaafdheid? Hoe ga je het beste om met hoogbegaafde kinderen?
Tessa Kieboom en Kathleen Venderickx, “Meer dan intelligent. De vele gezichten van hoogbegaafdheid bij jongeren en volwassenen.” ISBN 9789401446884
Niet elke hoogbegaafde gaat op dezelfde manier om met prestaties. De ene wordt er gelukkig van, de ander zet zich pas in als hij er het nut van inziet en nog een ander kan niet om met hoge verwachtingen.In dit baanbrekende boek leggen hoogbegaafdheidsexperts Tessa Kieboom en Kathleen Venderickx de vele valkuilen bloot die aanwezig talent kunnen fnuiken. Maar ze reiken ook concrete tools aan die hoogbegaafden kunnen helpen om hun talenten te laten floreren en gelukkiger in het leven te staan.
Janet van Horssen-Sollie, “De kleine hoogbegaafdheid voor dummies” ISBN 9789045356945
Hoogbegaafdheid is tegenwoordig een alombekende term. Weinigen weten echter wat hoogbegaafdheid inhoudt en hoe hoogbegaafdheid iemands leven beïnvloedt. Dit boek loodst je door de meest recente wetenschappelijke kennis over de levensloop van hoogbegaafden. Je leert bijvoorbeeld op welke leeftijd je hoogbegaafdheid voor het eerst kunt herkennen, wat hoogbegaafde kinderen en volwassenen nodig hebben en hoe ze tot bloei kunnen komen
Pluymakers, M. & Span, P. (1999) Onderpresteren. In: J.M.C. Nelissen & P. Span (red.) Begaafde kinderen op de basisschool. Baarn: Bekadidact.
Peek, A. (2002). "Goed zo" is niet altijd goed. In: R. Melisse & M. van der Linden (red.), Leren kun je leren. Den Haag: PMPO.
Gerven, E. van, (2001). Zicht op hoogbegaafdheid. Utrecht: Lemma. En: Drent, S., Gerven, E. van, (2002). Professioneel omgaan met (hoog)begaafde leerlingen in het basisonderwijs. Utrecht: Lemma
Kuipers, J. (2009) Onderpresteren. In: Handboek hoogbegaafdheid. Assen: Koninklijke Van Gorcum.
Kinderen educatief
Luc Descamps, Tessa Kieboom en Danielle Verheye, “De hoogbegaafdheid survivalgids” ISBN 9789059326118
Ben je meestal als eerste klaar in de klas? Vind je de huistaken die je krijgt te gemakkelijk? Maak je je vaak zorgen? Voel je je vaak alleen en onbegrepen? Verwacht iedereen dat je schitterende cijfers haalt op school? Misschien werd bij jou wel vastgesteld dat je hoogbegaafd bent, maar... wat betekent het eigenlijk om hoogbegaafd te zijn? Zijn er anderen of ben je de enige? Ben je een zonderling, of zelfs een alien, of ben je eigenlijk normaal?
Kinderen leesboeken
Tirza van Schie, “Ferm” ISBN 9789082680317.
Ferm is een enthousiast, gevoelig jongetje dat HEEL grote ideeën heeft, HEEL boos kan worden en HEEL verdrietig kan zijn. Logisch, want Ferm doet nooit iets half! Gelukkig heeft hij Haai en wat díe toch allemaal over boosheid te vertellen heeft...
Tirza van Schie, “Ferm. Die waarin de haai het gedaan heeft.” ISBN 9789082680355.
Schuld! Ferm heeft er een hekel aan, of misschien is hij er een beetje bang voor, wie zal het zeggen? Slim en creatief als Ferm is, weet hij altijd wel een reden te bedenken, waarom iets in ieder geval niet zijn schuld is! Gelukkig is er altijd nog Haai, die hem leert om eens ánders naar Schuld te kijken…
Rachel Brught, “Laat maar los, koala” ISBN 9789025766863
De kleine Koala is een gewoontedier. Hij is erg gesteld op zijn plekje hoog in de boom en houdt dingen graag zoals ze zijn. Op een dag gebeurt het ergste wat Koala zich voor kan stellen: zijn boom valt om. Nu moet hij wel loslaten. Zo komt hij erachter dat een verandering niet het einde van de wereld betekent. Laat los, Koala! Laat los, Koala! Niet aan die tak blijven hangen. Laat los, laat je vallen. Wij zullen je vangen! Maar Koala was bang. Hij omklemde de bast en hij hield zich alleen maar nóg steviger vast.
Mark Pett, “Het meisje dat nooit fouten maken.” ISBN 9789461182524
Isabella heeft nog nooit een fout gemaakt. Ze vergeet nooit haar hamster te voeren, ze draagt nooit verschillende sokken en ze vergeet nooit haar huiswerk te maken. Nadat ze bijna een fout maakt, wordt ze bang dat ze tijdens de toneelvoorstelling een fout zal maken.
Andy Griffiths en Terry Denton, “De waanzinnige boomhut” Reeks
De waanzinnige boomhut is de woning van de schrijver Andy en de tekenaar Terry. De hut heeft ontelbaar veel verdiepingen, de een nog gekker dan de andere. Zo is er een verdieping met een botsautobaan, eentje met een skate-ramp, eentje met een moddergevechten arena, en weer andere waar een antizwaartekrachtkamer is, of een ijssalon, of een ongelooflijk ingewikkeld labyrint…
Sylvia Vanden Heede Thé Tjong-Khing, “Vos en haas” Verschillende boeken
Grappige verhalen en prachtige tekeningen. Leuk om voor te lezen én leuk voor kinderen om zelf in te leren lezen.